Weboldalunk a kényelmesebb böngészés érdekében sütiket használ. Bővebb információt erről az Adatvédelmi nyilatkozatban találhat.
Rendben
Metylan üdvözöljük a Metylan honlapján
Henkel Minőség
Makroflex

  Hogyan tapétázzunk?Amit a felület elõkészítésrõl tudni kell


Még a legesztétikusabb falburkolatok is csak a megfelelõen elõkészített falfelületre ragasztva mutatják meg igazi szépségüket. Nem véletlenül írja elõ a szabvány, hogy az alapfelület (falazat) legyen szilárd, tiszta, tartósan száraz, repedéstõl valamint tapadást gátló anyagoktól mentes. Ezáltal elkerülhetõk ugyanis a váratlan és kellemetlen meglepetések. A tapéta hosszú élettartamát csak a megbízható munkavégzés és szakértelem garantálhatja, ami magában foglalja a fogadó felület megelõzõ vizsgálatait és a szükséges elõkészítési munkákat is. Ebben a fejezetben részletesen beszélünk ezekrõl a fontos kérdésekrõl.

A tapéta rendkívül esztétikus, "anyagszerû". Hosszú ideig megõrzi szépségét, ha megunjuk, egyszerûen lecserélhetõ. Bizonyos tapéta típusok könnyen tisztíthatók, moshatók, festhetõk vagy szükség esetén ismételten átfesthetõk. Vannak tapéták, amelyek kedvezõen befolyásolják a belsõ terek klímáját, kellemes hõérzetet biztosítanak.

Letöltés

A tapéta


Egy helyiség atmoszféráját döntõen befolyásolja a falak színe, textúrája. A kellemes hangulat megteremtésének egyik lehetséges módja a tapétázás. A tapéták anyagának és mintázatának sokfélesége lehetõvé teszi azt, hogy az életkornak és ízlésnek megfelelõ szobabelsõt alakítsuk ki.

A tapéta rendkívül esztétikus, "anyagszerû". Hosszú ideig megõrzi szépségét, ha megunjuk, egyszerûen lecserélhetõ. Bizonyos tapéta típusok könnyen tisztíthatók, moshatók, festhetõk vagy szükség esetén ismételten átfesthetõk. Vannak tapéták, amelyek kedvezõen befolyásolják a belsõ terek klímáját, kellemes hõérzetet biztosítanak.

Letöltés

Alapvetõ információk a tapétaragasztókról


A ragasztás története az emberiség történetének korai szakaszába nyúlik vissza. Természetes alapanyagú ragasztókat már mintegy 4000 évvel ezelõtt az ókori Egyiptomban is használtak.
Ilyen természetes alapú ragasztóanyagok a tojásfehérje, a kazein- és glutinenyv, valamint a latex. Az elsõ növényi és állati enyvek ipari elõállításával foglalkozó gyárak az 1700-as években az USA-ban és Angliában létesültek. A XIX. században, a kémia gyors fejlõdésének következtében megjelentek az elsõ szintetikus anyagok, amelyeket a XX. század elejétõl ragasztóanyag gyártáshoz is használtak.

Letöltés

Tapétázás elõtt


A felület elõkészítésénél részletesen beszéltünk a tapétázást megelõzõ vizsgálatokról, a fogadó felülettel szemben támasztott követelményekrõl, a tapétázási munkák peremfeltételeirõl, a glettelés és az alapozás szükségességérõl. Van azonban még ezeken kívül is néhány olyan dolog, amit el kell végezni, mielõtt nekivágunk a tapétázásnak. Ide tartozik pl. a tapéta kiválasztása és megvásárlása, a régi tapéta eltávolítása a falról (felújítás esetén), a megfelelõ ragasztó kiválasztása, a ragasztó és tapéta szükséglet megállapítása, a ragasztó, a tapéta és a szerszámok beszerzése, a ragasztó megfelelõ elõkészítése stb. Ebben a fejezetben bõvebben foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel is.

Letöltés

Tapétázás


A tapétázás elõkészületei után (a tapéta kiválasztása és megvásárlása, a régi tapéta eltávolítása a falról, a megfelelõ ragasztó kiválasztása, a ragasztó és tapéta szükséglet megállapítása, a ragasztó, a tapéta és a szerszámok beszerzése, a ragasztó megfelelõ elõkészítése stb.) megkezdhetjük a valódi munkát, a tapéta felragasztását. Ebben a fejezetben konkrétan a tapétázással foglalkozunk és bemutatjuk, hogy a nehezen tapétázható helyek és felületek esetében mi a teendõ.

Letöltés

 

Névjegy | Adatvédelmi nyilatkozat | Használati feltételek